Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 16:33 - За висналите вратички на Темида. И "мъжките" реакции...
Автор: bapha Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21045 Коментари: 39 Гласове:
52

Последна промяна: 17.04.2012 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



 

   Когато бях дете, често бяхме в съседите да си играем с дъщеря им. Имаха кухня като нашата и едната вратичка висеше много смешно. Чичо Иван (съседът) я наричаше "устата на жена ми", защото не можеше да се затваря, но така и не я ремонтира. Един ден вратичката падна и счупи крака на пинчера им. Месеци след това баща ми се върна от рейс и (нямам представа защо) аз му разказах защо куца кучето. Той ми каза нещо, което тогава не можах да разбера:    - Запомни го това. Ще го виждаш много често тук.     Миналата седмица говорих по телефона с баща ми и стана дума за нахапаният до смърт от бездомни кучета човек. Жорката някак между другото каза:    - Помниш ли чичо ти Иван и вратичката на кухненския шкаф?

   Стряскащи са подобни асоциации. Стряскащи са изводите, до които стигам. И стряскащи са неразбирането ни, нежеланието ни, некомпетентността ни да мислим преди лайната да са ударили вентилатора.     Циганите, бездомните кучета, малоумните шофьори и изоставените деца са проблеми, които съществуват от много години. Политиката се сеща за тях само в предизборните кампании, а масата (ние)- само когато се случи някоя трагедия.    Циганите пребият някого до смърт или (Катуница) го убият умишлено и настава хаос. Организират се протести, чистки, размирици и "циганите най-накрая да се адаптират към нашият начин на живот". Но ако в класа на някое от децата ни има циганчета, се събират подписи да ги махнат. Широко скроени сме.     Уличните кучета присъстват в абсолютно всяка предизборна платформа. И дотам. Но след всяка гадна случка "мъжкото" в българина проговаря и той рипва да се "грижи" за семейството си. Две минути с google стигат, за да се разбере, че убийствата на улични кучета не помагат, не водят до нищо и са безмислени. Че няколко държави са се опитали да избият цялатa популация и за няколко години проблемът е отново налице. Но егото е начесано, събрани са теми за нищене в кръчмите и "мъже сме баце". Появява се някаква австрийска организация, която иска да осинови събраните за присипиване кучета и нашата реакция е "Абе тея за кви се мислят, че ще ни се бъркат? Я да си гледат техните проблеми." Ние нашите (явно) си ги решаваме сами.      За шофирането в България могат да се изпишат томове. "Нашата полиция" подпомага всячески беззаконието като принизява всяка свинщина до "дай 10 лева и следващия път да внимаваш". Но когато шофьор отнесй дете на пешеходна пътека, светът скача. Ама той бил карал "само" с 60 и то детето (видиш ли) се измъкнало от ръката на дядото. Какво ли щеше да бъде, ако беше спазвал ограничението (40) и беше намалил преди пешеходната пътека? Не е важно. Единственото със значение е, че има тема за дъвкане, псуване, заплахи и "чеки да ти обЯсним".  
   В България вратичката виси. Но нашият начин на мислене е да изчакаме да падне и да нададем вой до небеса. И да се надяваме, че под нея няма да се окажем ние или някой близък. После три дни да вилнеем, трошим, палим и да обвиняваме "другите", "управляващите", "предишните" или "всички". И след това пак да седем в кръчмата и да се загледаме в следващата висяща вратичка. С надежда. С готовност за реакция. Мъже сме. Но никой няма желание да е "будалата", която ще хване отвертката преди да е станало късно. Защото "аз дансъм балък".     Около нас навсякъде висят вратички. Но е много по-лесно да удариш "мангал", да утрепеш "псе" и да сочиш с пръст... Отколкото да го мръднеш. 
   "Съдбата на света е прекалено огромна концепция, за да можеш да я приемеш присърце и да я проумееш напълно.      Така че всичко се свежда до хората, които обичаме"  Дж. Ролинс



Гласувай:
55



1. анонимен - Май вратичката не е ударила кучето, ...
17.04.2012 16:46
Май вратичката не е ударила кучето, а твоята глава.
цитирай
2. bapha - което е същото, анонимен
17.04.2012 16:54

ти успя ли в суматохата да нариташ няколко кучета? Ей така, да се почувстваш мъж?
цитирай
3. beckslover - Вратичките на закона висят отворени Баф
17.04.2012 17:01
През тях мина и убиецът, премазал на пешеходната пътека на Коледа, дъщеричката на племенницата ми.
Докато избираме пишман дърводелци, да ни управляват и законотворят, държавата ще виси.

Дано пък падне... скоро...
цитирай
4. bapha - избираме ли ги Бекси?
17.04.2012 17:07

имаме ли избор наистина? Извън това, какво става в (около) нас и хората, които обичаме?
цитирай
5. trevistozelena - вратичката се отваря и затваря от ...
17.04.2012 17:24
вратичката се отваря и затваря от btv и приятели, КОЕТО именно леко ме изприщва. седмица преди нахапаният професор да стане особено актуален, главният проблем бяха драните кучета - тогава онези там в процентите имаха съвсем различна визия. на мен лично ми е обидно дори да споделям позицията си за каквото и да било при подобни постановки
цитирай
6. bapha - да, Ивайла...
17.04.2012 17:32

"казаха го по телевизора" е все по-често използван аргумент при спорове...
но който и да отваря и затваря вратичката, тя си виси... "Трагедиите са рейтинг" е стар лаф, който нашите медии са подели с бясна сила и съвсем са изключили, че има други новини. На мен ми е малко тъпо, че отдавна не сме само публика...
цитирай
7. boristodorov56 - Хората започват да се чувстват безсилни!
17.04.2012 17:35
Вината е в нас, нали?
Но това не означава, че градските помияри не бива да се изтребят до крак, като за начало. И въобще няма да се почувствам мъж, а ще ми е кофти, но не чак толкова, колкото ако изядат човек!!!
Виновни сме си, определено - избираме кофти кметове.
Но не са виновни кметовете, нищо, че ние си ги избираме и, че са кофти пичове и пички - пак ще ги изберем.
Някой да усети нотка за лична вина у столичната даскалица Фандъкова за трагедията с професора или пък у някой кмет, че куче е захапало или убило дете?
Трагично късно, но необходимо: помиярите - до избити докрак, на Фандъкова голема пишка, а на разните улични осиновители - глоба, ако помияра им е без намордник и свободен на улицата!
Никакви мантри за човечност, състрадание, софийски лорени и тям подобни мантри не могат да бъдат причина за отказ от изтребване до крак на безпризорните градски помияри!
Сега!
Веднага!!
Незабавно!!!

Нищо не може да оправдае смъртта на човек причинена от куче!!!

Само се представете в ролята на пострадал или родител на пострадал!
Но вината си е изцяло в нас - търпим това безобразие толкова години!

Най-напред се изтребват помиярите до крак, а после се прилага Закона за защита на животните!

Да ти изяде куче детето - не е равносилно на "дай 10 лева и следващия път да внимаваш"!
Да изяде куче баща ти - не е като да те дере циганин.

Метафората с вратичката не насочва(както би следвало) към ремонт на дърводелеца, а към ремонт.
цитирай
8. ronya - Манталитетът на българина
17.04.2012 17:46
се изразява в две думи - влиза вкъщи и си събува обувките, а после си изхвърля боклука през прозореца...
Така казваше един мой професор, който се занимаваше с етнология.
Не ми се коментира даже :(
Аз просто... свеждам всичко до хората, които са около мен. За другите съм безпомощна.
Ай, наздраве, пък...
цитирай
9. bapha - добре, Борис
17.04.2012 17:46

избиваме ги до крак, след няколко години се появяват пак (адаптирани към новите условия, за разлика от нас)... Избиваме ги пак. И пак... и продължаваме да избиваме. Циганите, престъпниците, кучетата, котките... По тази логика (дори и да не я приемеш и да ти се струва смешно) след 2 поколения ще има само улични животни и цигани... Дърводелецът не е този, който изхабява пантите от употреба... На наш гръб е да стегнем дома си или да извикаме читав майстор. Кое от двете правим?
цитирай
10. bapha - няма такова глобализиране, Роня...
17.04.2012 17:50

няма такова понятие "български манталитет". Има хора, които мислят за себе си и близките си и стадо... Само дето липсват такива, които мислят и за стадото... А ежегодишно огромни суми се изсипват точно за тях, организират се избори... уж...
цитирай
11. trevistozelena - добре де. . . . . . но се радвам, че в ...
17.04.2012 17:51
добре де...
...но се радвам, че в случая мога да казвам "Димитър го написа в блога си" :)
цитирай
12. boristodorov56 - 9. bapha - никак не е добре!
17.04.2012 18:06
Не си прочел всичко - изтребване безогледно до крак на помиярите - и последващо го прилагане на Закона за защита на животните!!!

За циганите не съм споменавал подобна мярка.

Ако мислиш, че с призиви за хуманност и професионализъм към бизнеса на общинските кучкари ще се реши проблема - се бъркаш сериозно, ама съвсем сериозно!
Та нали точно този техен бизнес направи проблема национален.

Без изтребване на помиярите - нема да се размине!

Поставяш знак за равенство между живота на човек и помиярите - е, да това е най-хуманната позиция!
цитирай
13. pevetsa - Прав си приятелю, до болка си прав, . ...
17.04.2012 18:21
Прав си приятелю, до болка си прав, ... и аз нося своята ВИНА! :(
цитирай
14. darcy - Мани, че ми иде да вия
17.04.2012 18:30
Направо не искам да чета повече нищо по темата, само се радвам, че съм далеч от тоя коптор и от населяващите го изчадия... Нека избият всичко - и котки, и кучета, и цигани, и накрая сами да се изтрепят един друг, да се махнат по дяволите...
цитирай
15. dorichela - Вампе,
17.04.2012 18:38
дюшеметата ни хлопат яко, няма кой да се сети един пирон да забие, освен, когато не е късно... Както винаги...
цитирай
16. bapha - 12. boristodorov56
17.04.2012 18:50

Борис, аз не приравнявам нищо. Описвам три (уж) абсолютно различни проблема и еднаквото им нерешаване.
По твоята логика и ти не си прочел всичко докрай. Поголовното избиване на помиярите НИКЪДЕ не е довело до желания успех. А не е като да не е опитвано.
Това, което се опитвам да кажа, Борка, е че имаме проблем. И че вместо да се огледаме и да видим как (успешно) този проблем се решава на други места, ние реагираме абсолютно елементарно, по сталински. "Няма човек, няма проблем", сещаш се нали? Е, така не става, Борис.
С изтребване на помиярите също няма да ни се размине...
цитирай
17. bapha - pevetsa
17.04.2012 18:51

носенето на вината също не променя фактите :) но е гот, че си наясно ;)
цитирай
18. bapha - darcy
17.04.2012 18:53

е, ти полудЕ :))))
не чети ве, капаците понякога помагат ;) не в дългосрочен план естествено и само ако нямаш любими хора в "коптора"... но си е за виене де :)
цитирай
19. bapha - Дори,
17.04.2012 18:55

е, ако не е късно, си е чиста балъщина :))))
цитирай
20. boristodorov56 - 16. bapha
17.04.2012 19:31
Разбирам, какво описваш.
Разбирам какво искаш да кажеш.
Но и разбирам, от приказките ти - които не казвам, че не са прави - че са безполезни за решаване на случващото се у нас.

Не сравнявай изтребването на помиярите със сталинските изтребвания на хора, макар, че по сталинова логика сигурно е имал повод за това - защото през тридесеттте години на ХХ в. в Съветска Русия хората масово са рупали кучета, а някъде и хора.

Появата на помиярите от следствие на масова нехуманност се превърна в причина за масовата нехуманност.

От друга гледна точка не разбирам как така осакатяването на инстинктите на кучето(кастрацията) е високо хуманен акт.
Не разбирам как така някой решава, че кастрирането е Богоугодно дело.
Но моята невнятност е без значение в случая.
По-важното е, че проблема не се решава от съвсем човешки користи и както се разсъждава, макар, че над 80 % от населението е за масовото изтребване на помиярите, този проблем няма да се реши по никакъв начин, страстите все ще се разпалват до следващия изяден човек.
Не ме интересува, че не било по европейските стандарти;
че според някои е по-хуманно кучета да ядат хората;
че съществуват скрупули, ако помиярите ще са, а ще бъдат, заплаха за човешкия живот в национален мащаб!
Готов съм да поема този грях върху себе си, и да не ми се размине, но да не бъдат ядени повече хора от кучета!

Проблема трябва да се реши -

А ПОСЛЕ ДА СЕ ПРИЛАГА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ,

който впрочем никога до сега не е прилаган!

Трябва ли лично всеки защитник на кучетата или негов близък, не дай Боже - дете, да бъде жертва на безпризорен градски помияр за да се уверят усезаемо ,
че у нас няма как другояче да се реши този проблем?

За твое сведение - аз съм кучкар и дълги години имах доберман, но той не беше безпризорен, нито е хапал човек и е бил част от семейството ми.


Не бива да се правим по-цигани от Киро Царя,
и по хуманни към кучетата, отколкото към хората.

Можеш спокойно да ме имаш за тъпак, ограничен и садист.
цитирай
21. darcy - Преувеличавам, разбира се
17.04.2012 19:46
bapha написа:

е, ти полудЕ :))))
не чети ве, капаците понякога помагат ;) не в дългосрочен план естествено и само ако нямаш любими хора в "коптора"... но си е за виене де :)

Просто случаят с бездомния човек от Варна, на когото застреляли кучето ме потресе. Ти видя във фейса. Най-близкото му същество, БРАТ му (така го бил кръстил горкия), некакви озверели и оскотели малоумници го гръмнали в Морската, защото тия дни това се счита за право!.. Нали го видя на снимката как е гушнал умрялото куче? Видя ли погледа му?... Как да не побеснее човек?!
цитирай
22. otherwise - Прав си, Митак!
18.04.2012 07:17
Лошото е, че и от един момент нататък може и да не виждаме вратичката, докато всичко наоколо увисва и започне да се разпада на парцали.

Ролинс също е прав, но спасението поединично е само временно.

Светъл ден! С достатъчно нежелание да съдействаме нещата да се случват от само себе си...
цитирай
23. rustocks - По скоро се нуждаеш от лекуване на глистите си
18.04.2012 08:05
darcy написа:
bapha написа:

е, ти полудЕ :))))
не чети ве, капаците понякога помагат ;) не в дългосрочен план естествено и само ако нямаш любими хора в "коптора"... но си е за виене де :)

Просто случаят с бездомния човек от Варна, на когото застреляли кучето ме потресе. Ти видя във фейса. Най-близкото му същество, БРАТ му (така го бил кръстил горкия), некакви озверели и оскотели малоумници го гръмнали в Морската, защото тия дни това се счита за право!.. Нали го видя на снимката как е гушнал умрялото куче? Видя ли погледа му?... Как да не побеснее човек?!

цитирай
24. kite333 - Може би трябва всеки да гледа своята си вратичка,
18.04.2012 10:42
ама добре и сериозно да си я гледа.
И ако имаме късмет и с много упорита работа след много много време
може и нещо да се промени.
Това,което описваш е генерален проблем,на манталитета ни,а промяната му
вероятно е трудно нещо.
Поздрави !
цитирай
25. nicodima - От нашата вратичка зависят много неща!
18.04.2012 11:02
Зависи собственото ни здраве и благосъстояние, но и това на най-близките ни, после - на всички свързани с тях...
Защото ние всички сме едно цяло...
И, както казва Кайти, ако си гледаме вратичките и си ги поправяме навреме, може би много тъжни неща нямаше да ни се случват...
Е, намира се някой да излае "Откъде-накъде ще си оправям вратичката, тя така ми харесва!" и тогава спасение няма... но виж, немското общество такива вратички не търпи и вменява на собственика задължението да си ги поправя!
Не че ги харесвам особено, но все пак е хубаво да се поучим отсамодисциплината им, която е в тяхна полза.
Поздрави!
цитирай
26. анонимен - Е, защо, бе всички сте такива гот...
18.04.2012 11:27
Е,защо,бе всички сте такива готини,разумни,осъзнаващи своята ВИНА,а все пак нещата са толкова зле?Има нещо гнило,ама къде ли е.........
цитирай
27. анонимен - Здравей, bapha. Аз съм Симеон Ид...
18.04.2012 11:41
Здравей, bapha.
Аз съм Симеон Идакиев и съм автор и водещ на предаването Един мъж, един микрофон в програма Христо Ботев на Българското Национално Радио.
От известно време чета блога ти и бих желал да те поканя за участие в моето радио предаване.
Дори и да не си съгласен на учстие, ще се радвам да се обадиш да си поговорим:
(02) 9336 573
Поздрави и успешен ден
цитирай
28. анонимен - Здравей, bapha. Аз съм Симеон Ид...
18.04.2012 11:47
Здравей, bapha.
Аз съм Симеон Идакиев и съм автор и водещ на предаването Един мъж, един микрофон в програма Христо Ботев на Българското Национално Радио.
От известно време чета блога ти и бих желал да те поканя за участие в моето радио предаване.
Дори и да не си съгласен на учстие, ще се радвам да се обадиш да си поговорим:
(02) 9336 573
Поздрави и успешен ден
цитирай
29. cornflower - Христос воскресе!
18.04.2012 12:25
Христос воскресе!
цитирай
30. demonwind - Знаеш ли какво ми направи много
18.04.2012 15:04
силно впечатление - когато в Катуница мангала утрепа момчето, а другото почина от стреса, едва ли не цялата държава скочи "на оръжие" срещу циганската напаст. В същото време, само няколко месеца по-рано, навръх един от най-светлите празници - Великден - пияно хюмне от чист български произход направи на лютеница (в буквалния смисъл) шестима млади хора, току пред очите на родителите им, карайки като обезумял по тесните улици на малкия град... Боклукът (поне така мисля) и досега е на свобода, а топката се прехвърля ту от този, който е карал, ту от онзи, дето му е дал ключовете... И нито грам протести, само скърцане със зъби и безсилна ярост - нали убиецът си е наш...
Не знам какво да ти кажа, само знам, че има много какво да се научи и приложи у нас от хора като Пол Пот, Лаврентий Берия и други, на които не ми се иска да споменавам имената. (тук говоря само за предимствата, без недостатъците, които са далеч повече).

Поздрави!
цитирай
31. анонимен - pensioner
18.04.2012 15:32
Не защитавам кучетата,защото току виж сте ме разкъсали.Все пак помислете,кучето и коня живеят с човека от хилядолетия.Какво стана,кучето и коня ли се промениха /еволираха/ или човека?Към какво се промени човека?Спомнете си за някакви момиченца,които убиха приятелката си,за децата убили родителите си,за бащата заклал децата си.Вижте държавата прогонила повече от 2000000 свои граждани.Вижте премиера обявил народа,който му е гласувал доверие,за лошокачествен човешки материял,една крачка още и ще приемете газовите камери.Вижте цялата безчовечност в която сте натикани.Съберете цялата картина от парченцата истина,които всеки защитава.Защо в Германия няма кучешки проблем няма цигански проблем,няма бедстващи пенсионери,изоставени деца и т.н.Или ако има нещо изкривено,то се оправя своевременно /вратичката се ремонтира/.В едно нормално човешко обшество има място за всички,дори и за кучета.
цитирай
32. ledzeppelin - И какво според теб
18.04.2012 17:09
трябва да направим?!
Какво ще е това мърдане на пръста? Какви са ефективните действия?
цитирай
33. beijaflor - Да отговоря на Цепелина:
18.04.2012 18:22
"Не се опитвай да промениш света, или държавата, или града си - вместо това започни от себе си и от дома си".
Това е принципът. Ако вместо да се пенят по "важните въпроси" всички започнат да си хвърлят боклука на правилното място, например, само време ни трябва след това, за да се решат и останалите проблеми.
Така си мисля аз...и се опитвам да го правя. И не приемам доводи, че било безсмислено, защото останалите не правели като мен...
цитирай
34. ledzeppelin - Аз
19.04.2012 12:43
не твърдя, че е безсмислено. И си изхвърлям боклука, където трябва. И не изоставям кучета на улицата. Нито пък обичам да се пеня. Освен когато няма основателна причина. Само че не виждам как това ще помогне...?
цитирай
35. makont - Мятаме се от едната крайност в другата,
19.04.2012 12:52
да, редно е всеки сам да си потегне вратичката или да викне дърводелец, ако не може. Но колко хора имат нагласата да го направят. Нашето общество отдавна е болно. В потрес изпадам от идеята да се избият всички кучета. Ами тогава да минем на крумовите закони, който открадне, да му се сече ръка, който изнасили да се кастрира. Е, тогава ще настане такъв ред. Е, аз лично отдавна съм започнала от себе си, но какво от това. Ти също, предполагам, съдейки по написаното. Но една птичка пролет не прави. Можем само да се гневим и да си пишем, но кому ли ще помогне това. Отчайващо е.
цитирай
36. mar866 - не изчетох коментарите,
19.04.2012 14:22
но ще ти кажа - то хубаво е да се хване отвертката, ама ако на вратичката са се овесили 240 човека, които подхъркват всеки ден по 7-8 часа на топличко и се стряскат, само когато трябва да лобират за сульо или пульо, няма как да се стегнат винтчетата:(((

вратичката е висооооко, трябва да си надраснал интелектуално масите, за да ги стегнеш ...

обичам животните, но проблемът им няма да се реши, защото хиляди "природозащитници" ще се наредят пред бюрата по труда...
докато се отпускат неконтролирано пари, ще има и кучета, ще има и изоставени по домовете деца, ще има и бездомни просяци...

цитирай
37. анонимен - :)))
03.05.2012 10:36
http://s1.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20120503&t=2&i=602260148&w=&fh=&fw=&ll=700&pl=390&r=2012-05-03T012516Z_02_GM1E84D0DNC01_RTRRPP_0_USA
цитирай
38. анонимен - като стана дума това е по-добро ...
03.05.2012 15:06
като стана дума това е по-добро
http://www.tonic.com/post/a-nyc-cabby-brings-a-day-of-joy-to-a-dying-woman/
цитирай
39. анонимен - А пък аз избягах от тази България
29.06.2012 01:41
взех си и детето. Когато крещях къв долен изрод трябва да си за да си изхвърлиш домашното животно, защото за да са на улицата тези животни все някой псевдовторосигнален го е изхвърлил, мнозинството мълчеше. За това, човек, който отглежда животни се нарича стопанин, сиреч стопанисва го - контролира популацията му, храни го и се грижи за здравето му, защото то само не може - просто е, то за това е домашно животно да живее с хората и те да се грижат за него. И аз като болшинството мразех циганите докато не родих детето си. В родилното разбира се ми казаха, че мога да съм сама в стая, защото онез нали всички ги знаем кви били не били за съжителство. Възразих бях толкова щастлива, че имам здраво детенце и съм добре и така живях 4 дена с една жена от онези. Влезна в тоалетната и много се забави, после се наложи и аз да я ползвам - вонята беше отвратителна, но личеше, че се е мъчила да изчисти по някакъв начин досетих се, че е ползвала чашката, досетих се също, че тя не знае от къде се пуска водата - показах и съвсем човешки, това което видях в очите и ме кара все още да плача. Разбрах, че те са толкова бедни и отритнати, че не могат да си помогнат сами, защото просто не знаят как. Лесно е да използваш такива хора за користни цели - да ги возиш насам натам да гласуват за който трябва, да разнасят наркотици, да продават цигари. Техният живот не струва. Какви стопани сме на тази прекрасна земя - превръщаме я в бунище и не само циганските квартали са така разбити пътища, разбити сгради. Каквито сме ние такива са ни и циганите. Навсякъде по Европа има цигани и те са такива каквито са им стопаните. Толкова се радвам, че са останали хора като теб в България аз не бях толкова смела. Не съм щастлива, но тук е по-лесно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bapha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1966581
Постинги: 148
Коментари: 6571
Гласове: 20531
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031