Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2012 00:01 - За Олимп и олимпийските премеждия
Автор: bapha Категория: Туризъм   
Прочетен: 19897 Коментари: 29 Гласове:
50

Последна промяна: 12.06.2012 09:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Планирано беше след палатката на Халкидики да отидем на планина в България. Планирано беше след "задължителната програма", в движение да решим коя планина, кои върхове, кои турове. Планирани бяха много неща.     Докато не попаднахме на прогнозата за времето... 
  Някак не съм от онези, които ще махнат с ръка, ще кажат "да вали, да вали, колко да вали" и ще се изсипят с пет и половина годишно хлапе някъде в джвакаща планина. Знаеш как е в планината, когато вали. Обикновено палатката изпълнява ролята на продънена лодка, колчетата- нескопосани котви, а "смелите туристи" прекарват нощта (а доста често и следващия ден) в изгребване, сушене и молитви за поне едни сухи чорапи. И накрая, докато аз ядно тъпча раницата с натежали от водата дрехи, хлапенце пуска лодчици в палатката. Някак не ми се връзва. Веднага си представих как няколко дни по-късно се докопваме до най-близката хижа като голи охлюви (от онези, с мократа диря след тях). Случвало ми се е. Никога няма да забравя как с нежния гласец на прясно изнасилена нутрия молих един груб хижар за чай.    Та наследниците на Любка Кунчева предричаха поне два акопалипсиса в близката седмица, а в планините- до шест. Гарантираха, че ако не се казваш Ной, шансовете ти за оцеляване се приравняват с тези на стегоцефалите...  И Рила и Пирин някак отпаднаха от плановете ни. Резервният вариант (план Б, план Б!) беше море, но какъв смисъл има да се ходи до морето, когато то поне веднъж дневно ще се изсипва отгоре ни?    Дотук с планирането.       И пак завихме към Гърция.     Този път го ударихме през просото и си наехме каравана на пясъка.
 image
 Хлапенце получи бонус във формата на две момченца от София (на четири и седем), с които не се отлепиха в следващите два дни (тук шумно си отдъхвам и си наливам още един джин-тоник). Стръвнишки копаеха дупки в пясъка и злобно ги зариваха, писаха си "тайни" бележки ("чичо, изтекъл мозък с червено ли се рисува или със сиво?") и си разказваха истории за пътувания ("на границата ни искаха някакъв документ, ама тати го беше забравил, ама мама им каза, че ако трябва ще си събуе гащите и ще им покаже откъде сме излезли, и ни пуснаха") и въобще бяха една много мила картинка.     Едната вечер, докато децата откриваха света, а родителите им (и още няколко случайни минувача) нищиха салати, питиета и политики, стана дума за плановете ни за планина. И някак между другото, в разговора се пръкна думата Олимп...    Аз за Олимп не знаех нищо. Преди точно десет години, докато се търкаляхме на плажа в Гърция, видяхме планината и решихме да се качим. Бяхме по бански. По пътя срещнахме една мацка, която ни се изсмя и ни препоръча да се върнем. И ние се върнахме. Сега беше почти същото, само че с дете. Имахме дрехи с дълги ръкави, знаехме къде са ни хавлиите и въобще бяхме много фруди... Когато си на плажа, над теб пече едно ми ти слънце, вълните благо се пляскат в брега, а в ръката ти ледчета се гонят из коктейла... е, тогава всичко изглежда едно лесно, безпроблемно... И е най-правилното време за вземане на грешни решения.        1-ви юни.    Олимп, ден първи (представляващ 50% от цялата експедиция)
   Сутринта изтъргах всичкото спящо, що се търкаляше из караваната, натъпках багажа в колата и драснахме за Олимп.     С кола се стига през (околовръстното на) Солун, после по магистрала, после през едно градче , което май се казва Литохоро и след 18 км, супурнайсе хиляди завоя и три почти повръщания се стига до един паркинг.   Тук си обуваме обувките (единствените), събираме каквото сметнем за нужно "за една приятна разходка" в раница и с бодра стъпка потегляме по пътечката. Гората- хладна, лек ветрец развява буйните ми коси, детенце изпълнява ролята на куче, препуска нагоре-надолу и ни съобщава за очакваните промени в релефа. В ниското морето синее, между клоните слънцето блести... Идилия някаква. Аз вървя последен и си нареждам благовейни мантри, докато в един момент гората лееееко се разрежда, останалата част на групата спира на билото и до мен долита медният гласец на любимата... Ама представете си меден гласец, който мангалите вече са набарали и абсолютно обезмедили... Меден гласец, от който са останали само стърчащи остатъци арматура:    - АААа, какво е това, ти къде си ни довел, аз се връщам на плажа, забравидамръднаикрачкаповеченапред!!!     Заставам до тях и виждам това:
 image

   Сняг! И то по най-ниските била... Хвърлям бърз поглед към жълтите гуменки на дъщеря ми и леееко притеснение напира в мен. Ама нали съм ебаси и смелия, успявам да убедя фамилията да се "разходим" поне до хижата, до там сняг няма да има, тя е в ниското, пък и "това слънце виждате ли го?" и  въобще по пътя само мед и рози...     След първия завой стигаме снега... Ама той, нали, стар, твърд, ше минем. Минаваме. И още няколко пъти. 
   image
   В рамките на няколко минути "онова ми ти слънце" обявява сиеста и се скатава да отмори, облаците се събират да празнуват деня на детето и решават да го полеят... Обилно... Ние се крием от пороя под една скала, аз хващам тен от пържещи ме погледи.    Пак вървим. В продължение на два и половина часа се разминаваме с 4 групички и всички ни казват, че до хижата има "около час". Хъхъ, винаги съм знаел, че времето е ластик, но гърците го опъват до безкрайност. След още половин час срещнахме един французин, който най-накрая излезе от калъпа на "около час" и каза:    -До хижата има около 45 минути- и тамъъъъъъъъън да се ухиля щастливо, той добави- ама с детето около час.     Спряхме да питаме. И стигнаме хижата.     Виждал съм и в България много хижи, на които всички доставки се осъществяват само с коне. И тази е такава. 
image 
   И все пак, разликата е брутална. Невероятна чистота, кухня и условия. Усмихнати хора! 
   Докато муахме прекрасна боб-чорба и се боричкахме с няколко гръцки салати, се запознаваме с една българска група. Те ще спят в туристическата спалня
   image

 докато заради хлапенце ние получаваме самостоятелна стая, наречена от компанията "сватбарска"
 image

 Вечерта, типично за хижите, мина в разкази и смях пред камината, а в 22 часа изключват генератора, тока спира, и който таковал, таковал. 
   2-ри юни    Олимп, ден втори (от общо два)
   Сутринта се събудихме към седем, но българската група отдавна беше заминала. Пак едно приветливо слънчице, едни усмихнати хорица, как да не ти се прииска да качих върха. Отивам с с хлапето при хижарката и я питам как вижда шансовете ми да се кача с малката до горе. Тая така се развика,че останалите гости потърсиха укритие, а един англичанин започна да се окопава в камънака.    Сред хвърчащи лиги, пукащи се стъкла и изтръпнали (като след як оргазъм) венци, успях да вдяна, че от хижата тръгва само една пътека. Тя стига до връх Skala, който е висок 2866 метра, и оттам се разделя за върховете Mitikas (най-високият на Олимп, 2918 м.) и Skolio, който нямам представа колко е висок.     - Сега се топят снеговете, мокро е, хлъзгаво, можеш да се опиташ да стигнеш с детето до Skala, но само ако е осигурена с въже, за Митикас трябва да се катериш, да минаваш по сняг, много тежък маршрут, там абсолютно можеш да забравиш...    Абе с няколко думи: че ще се мре на всеки му е ясно, само трябва да си изберем начина. А то не е като да няма избор. Ще замръзваме ли, ще се търкаляме по баирите ли, ще се пързаляме по скалите, ще летим (само надолу) в урвите или заринати под каменни лавини... Възможности да искаш.    След 15 минути сме на път. Нагоре. Ама нали не ни се мре, а там най-горе е само за най-яките копелета и хипер-сървайвърите, та целта е "докъдето стигнем". Ама така, че да се върнем. Хлапето по зимните гуменки, аз с единствените си дълги панталони, които по ирония на съдбата са любимата ми пижама. Официалната ми пижама, един вид, за пред хора. Кютаме си ние нагоре, ама едно такова, апатично. Като хора, които знаят, че не отиват никъде и само отбиват номера. Снимка, почивка, снимка, ах, ох, въх, красота. И срещаме Венци, първият от българската група.
 image
 Венци вече се връща. Не изглежда много умрял май. Един такъв, ухилен. Ще каже човек, че преди малко не е катерил най-трудния и смъртоносен връх в живота на хижарката.    - А, никви грижи- смее се Венци- и ние се учудихме колко лесно се качихме. Въобще не е проблем.    Той явно друг връх е катерил... Абе Венци, нали за Митикас говорим? Там оня, дето скали падад, снегове падат, жертви падат? Нали не ни разказваш за Вола (примерно, щот за там знаем само Ботев да е паднал)?     Венци маха с ръка, пожелава ни някви неща и се затичва надолу. Приятелката му имаше проблеми с коляното и остана в хижата и сега той бърза да тръгнат с нея по-рано към паркинга, за да не бавят групата.      Усещаш ли как силата напира в нас? Как "ужасният" Митикас "с грубите лапи челични" се превръща в зелено хълмче, осеяно с маргаритки, пеперудки и две три сърнички за фон?          Пърпорим нагоре, настроението ни се рее из пухкавите облачета, пресичаме снеговете и ледените блокове бързо (и доста по-безпроблемно от Титаник, за сравнение) и така в песни и пляски минават следващите два часа. И тогава срещаме останалите от българската група. Хм, имам снимка, ама повярвайте, не искате да я виждате. Убеден съм, че всеки би асоциирал техния вид с този на германски войници, връщащи се у дома след края на Втората Световна.  И пак започват едни апокалиптични картини, трудности, хлъзгави места, снегове, скали... ум да ти зайде. Разказът им се свежда до "ский са, ние сме яки пичуе, екипирани сме като за К2 и пак едвам успяхме. А вас, тъй като ви гледаме, с туй дете, с тез леките дрешки, с тез летните обувки... Абе най-добре обръщайте и се връщайте!" АААА, тоз филм съм го гледал още преди 10 години ве пич. Стискаме зъби, ануси и дванайстопръстници и цепим планината, мрака и басмата... Пък и както старият, скърцащ Марвин казваше, "защо да спирам точно сега, когато толкова го мразя?"      Пътеката минава над страшни урви
 image
през "убийствени" глетчери
 image
 абе въобще камък и дърво се пукат, само Левски липсва да пее.    Красиво е, много. Меки хълмове с гъста гора, с височината гората се разрежда и изчезва, после идват меките заснежени била и над тях стръмни скалисти върхове. Като кадър от Властелинът на пръстените, ама без реките кръв. 
 image
  И стигаме Skala. Бездумие. На върха засичаме четерима немци, които се "преекипират за катеренето на Митикас". То не бяха пуловери, щеки, калци, якета... Единият със страшно сериозен тон ни обяснява как преди 15 години бил стигнал до тук и било прекалено опасно да продължи, сега тренирал и смятал "да не спира пред нищо". Друг от тях се отказва от "атакуването на върха", много било рисково. Пътят от Скала до Митикас бил около 45 минути, но "само на четири крака". С тържествен тон получавам покана от останалите 3-ма "смелчаци" да се присъединя към тях и "заедно да минем трудния участък". Думите им са достатъчни да откажат останалата част от семейството ми, но аз навивам крачолите на пижамата и "отивам да разузная". Много исках да кача хлапенце на Митикас.     Сега, не искам да омаловажавам тези 45 минути. Всъщност са около 25 и наистина си е малко или много отсечка за крака и ръце. Но трудността (ако я има) идва от усещането, че ако се изтървеш, ще спреш чак на паркинга 1700 метра по-надолу. От Скала върхът изглежда така
image 
 А това е цигарата, която изпушихме със Зевс, 
image 
докато чакахме немците (вече доста поразсъблечени и без щеки) да се покатерят, за да мога да се върна
image 
  Има хора, които съумяват да вкарат драматизъм във всяко предизвикателство. След като наблюдава няколко минути какви предсмъртни звуци и движения съпътстваха германските туристи по пътя към върха, хлапенце окончателно отказа да се опитва. Нейният успех й бе достатъчен. 
  image
   Ами туй то. С изключение на няколкото дни походка като пингвини с диария (заради мускулната треска), останалото е статистика. Пътят надолу никога не е бил интересен за разказване, предполагам за четене също. Може би (като патил и препатил, рийш ли) трябва да напиша колко невероятно е усещането да си на върха, как всеки трябва да го преживее, за да го усети и въобще задължителните пътеписни лайна. Но колкото и красиво и парфюмирано да го напиша, това за теб ще си останат чужди пътеписни лайна. С което искам да кажа, че да преживяваш нещо от чужд пътепис, прилича донякъде на това:
 image

   







 



Гласувай:
50



1. kite333 - Баф, на мен пък ми харесва
12.06.2012 08:36
да преживявам нещо от чужд ( твой) пътепис .
Пижамата кърти :))))
Много весело си го написал .
цитирай
2. ady - Бафа
12.06.2012 08:45
ти си луд за връзване)))))
Прекрасни преживявания, ама аз като имама фобия от високо, само, като видях снимките ме сви под лъжичката.
цитирай
3. bapha - ей, kite333 :)
12.06.2012 12:36

радвам се, че ти харесва...
а пижамата... много история си имам с нея :)))

поздрав, Кайт ;)
цитирай
4. bapha - ади :))
12.06.2012 12:40

нищо страшно няма, да знайш :)
височината се усеща само като гледаш надолу ;)
цитирай
5. dorichela - Вампе, страшотни сте, ве! :)
12.06.2012 12:51
Вампе, страшотни сте, ве! :)
цитирай
6. bapha - Дори,
12.06.2012 13:57

ама ти нема се пуашиш ;)
цитирай
7. dorichela - Тц,
12.06.2012 14:14
ни най-малко не мога да се уплаша, но направо ще се учудя, ако всичко ти мине по мед и масло:) То, ако няма перипетии, няма да си ти и историята ще е скучна... Качих се на Олимп... пф... къде-къде е да разкажеш за премеждията по пътя :)
цитирай
8. demonwind - Страхотно!
12.06.2012 14:26
:) Направо сте си имали яко приключение :)
цитирай
9. ykpaina - :)
12.06.2012 14:49
Не знам отгоре ако се изтърколиш, къде ще спреш, но твойте разкази като ги започне човек и се спира след последната точка ))
Поздравления!
цитирай
10. tili - Сега да вакуумираш тия
12.06.2012 16:57
жълти гуменки и да ги сложиш в рамка. Един ден детенце ще си спомня и трябва да има какво да показва. ;))
цитирай
11. megg - Хубавото си е хубаво! :))
12.06.2012 17:22
А с изпитанията - още по - по -! Браво на вас и поздрави за хлапенце юначе!
:)) Знаеш с кого да си пушиш цигарата! ;)
цитирай
12. an200 - Страхотно приключение!:))Малко ви завидях за височината...:)
12.06.2012 17:58
Поздрави!:)
цитирай
13. ka4ak - Да знеш,страхотна идея ми даде на тепсия!:)))
12.06.2012 18:33
В следващия си пост,ще ти я сервирам!:)))
Поздрави и потупване по рамото,пред строя!:)))
цитирай
14. vahisht - bapha пътеписа ти е повече от свежарски
12.06.2012 18:45
и не е необходимо да ...тъковаш на метеното....но пък щом ти харесва ...
До нови походи и пътеписи!
Поздрави!
цитирай
15. tera - Абе, човече ти си луд! :)
12.06.2012 22:12
И жена ти е луда, че ти доверява да си експериментираш с детето. Майтапя се, де, ама не съвсем :)))
Ама - каквото било, било! :)
Сега се сетих, че като скачах от скалите на Созопол, не позволих да сина ми да го направи, защото беше на 14. Викам си, ако утре му щукне някакава щуротия и не дай си боже нещо се случи, ще излезе, че аз съм го научила. Ние майките сме малко по-различни от бащите, просто ни е генетично.
Пожелавам ви весели и безинцидентни преживелици! :)
цитирай
16. bapha - хей
13.06.2012 14:34

демонд :) за мен беше... надявам се и за хлапенце ;)

ykpaina, благодаря ти... и не можеш да си представиш как се надявам да не е точка. Или поне не последна :)

Тили ;) Гуменките са в обръщение :) Консервирам ли ги, крада възможности за още ;)

megg, нали :))) няма да се излагаме я :)))

an200, не завиждай, зад ъгъла е :)

качак, чакам :))) само с рамото по-леко, че още наболява :)))

vahisht, не е въпроса в харесването... странно е колко е близо до БГ, а колко малко пътеписи намерих... покана е ;)

tera, аре сега пък луд... това е Олимп, не К2 :))) ако днес ме помоли, пак ще я заведа... веднага :))))
благодаря ти, Тера, дано... и на теб ;)


поздрави на всинца ви и весело да е

цитирай
17. him - :)
13.06.2012 16:23
Последната снимка е култова. И аз съм така - когато тръгвам да катеря се старая да съм с най-малко багаж - къси гащи, сандали и гол до кръста. Това понякога ми е изигравало номера, но пък не ми се мъкнат пуловери, щеки и дебели немци. Аз, понеже не нося пижами, превзех Мальовица по боксерки (много жега:). Поздрави и се обади ако минаваш наблизо.
цитирай
18. bapha - хей him :D
15.06.2012 16:56

Няма повече да ти обещавам нищо човече... писна ми да съм измамника :)
но това лято ще те видя :))))
цитирай
19. him - :)
15.06.2012 18:31
А, не си измамник, далеч съм от тази мисъл. Ама ако не ми върнеш онези 1000 лв, с чиста съвест ще те нарека такъв :) Дами и господа блогъри, шегувам се - парите не са 1000, а 2000 :))))))) Живи и здрави, обади се когато можеш.
цитирай
20. xxxx - много свежо изпълнение :))) от с...
15.06.2012 19:45
много свежо изпълнение :))) от сърце се посмях как си го описал :)
цитирай
21. анонимен - Здравей, По много от предишните ти ...
19.06.2012 11:04
Здравей,
По много от предишните ти постове сме си разменяли добри думи, но този път леко ще те нахокам:)
ДОбре бе, ходил си с детенце, леко си дръпнал дявола по опашката, но защо се хвалиш! В компания с приятели споделете, посмейте се. Но тук може да те чете куцо и сакато, току някой хукне, защото ти си му кАзал, че морето е до колене и стане сакатлък:(
Хайде със здраве!
цитирай
22. 4aiotgluhar4e - Бафа, и аз мисля, че си луд за връз...
21.06.2012 23:54
Бафа, и аз мисля, че си луд за връзване. Ама от ония прекрасните, дето са на крачка от гениалността. Или обратното. Абе все едно. Аплодисменти за тая лудост!
И да знаеш, ако издадеш книга с ла... пътеписи, ще я купя.

Запиши някъде и дай на детенце след 15 години да прочете: "Мъник, имаш страхотен татко! Блазе ти!"
цитирай
23. bapha - him :D
22.06.2012 16:04

"га ши ми върниш питяхту леа?" :)))
пиши ме в тефтера, пък дано някога успеем между питиетата да задрасвакаме вересиите :))

и ти здрав, човече
цитирай
24. bapha - xxxx :)
22.06.2012 16:04

радвам се ве... дано не е само от това смехът около теб.
цитирай
25. bapha - 21. анонимен
22.06.2012 16:06

хей, верно ли мислиш, че "куцо и сакато" ще "хукне", защото аз съм му "кАзал"? Надценяваш ме и подценяваш хората ;)
со здраве
цитирай
26. bapha - 4aiotgluhar4e
22.06.2012 16:07

хубаво нещо са компиментите, благодаря ти... но си вадиш изводите само от моята гледна точка... винаги е грешно ;)
поздрави
цитирай
27. doriana - доживял, значи, и при олимпийците ...
25.06.2012 11:35
доживял, значи, и при олимпийците да изпуши цигара!
Здраве, френд!
:)
цитирай
28. анонимен - https://www. facebook. com/ph...
26.06.2012 12:17
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151216712488976&set=a.353025023975.199590.349638308975&type=1&theater
цитирай
29. анонимен - kade se gubish bapha??? aide drasni ...
06.09.2012 15:10
kade se gubish bapha??? aide drasni neshto novo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bapha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1971759
Постинги: 148
Коментари: 6571
Гласове: 20531
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930